Gebitsprothesen

Wat is een prothese?

Een prothese is een voorziening welke ontbrekende tanden/kiezen in uw mond vervangt en die u eruit kunt nemen. Deze zit dus niet vast zoals bv een brug. Er zijn verschillende soorten prothesen die te verdelen zijn in 2 groepen namelijk de partiële prothesen en de volledige prothesen. De keuze hiervoor o.a. afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van tanden/kiezen in uw mond.

Indien er één of meerdere tanden en/of kiezen in uw mond ontbreken, en deze niet kunnen worden vervangen door een brug of een implantaat is een partiële prothese een goede oplossing. Heeft u helemaal geen tanden of kiezen meer in uw mond zal een volledige prothese ofwel kunstgebit voor u van toepassing zijn.

Partiële prothese (partiële plaatprothese of frame prothese)

Indien er één meerdere tanden en/of kiezen bij u in de mond afwezig zijn kan een partiële prothese een goede oplossing zijn. Hierbij is er een keuze te maken tussen een partiële plaatprothese of een frame prothese. Een partiële plaatprothese is volledig van kunsthars en rust volledig op het tandvlees. Een frameprothese is bestaat uit een metalen frame welke niet rust op het tandvlees, maar op de nog aanwezige kiezen. En een kunsthars gedeelte op de plekken van de ontbrekende tanden/kiezen.

Behandel procedure:

Voor de behandeling zullen één of meedere afdrukken gemaakt worden. Na het bepalen van de kleur en de vorm van de tanden/kiezen die in de prothese komen, zullen we eerst een proefprothese passen en samen met u bekijken of deze naar wens is. In deze fase kan er, indien nodig nog het één en ander gecorrigeerd worden. Pas als alles naar wens is zal de prothese definitief afgemaakt worden. Omdat een partiële prothese geheel of gedeeltelijk rust op het tandvlees, kunnen er drukplekjes ontstaan. Blijf hiermee niet rondlopen maar bel naar onze praktijk zodat wij dit voor u kunnen corrigeren. 

Schoonmaken:

  • Zowel de partiële plaatprothese als ook de frame prothese dient u voor het slapen uit de mond te nemen.
  • Maak de prothese schoon met een speciale prothese borstel of tandenborstel, maar nooit met tandpasta.
  • U mag de prothese schoonmaken met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of met water en zeep (afwasmiddel of groene zeep).
  • Bewaar de prohese in een glas met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of schoon water.
  • Spoel de prothese goed af onder stromend water voordat u deze weer in de mond plaatst.

 

Volledige prothese (kunstgebit of klik-gebit)

Als u helemaal geen tanden of kiezen meer in uw mond heeft zal een kunstgebit voor u een oplossing kunnen zijn. Een kunstgebit is een voorziening die u voor het slapen uit de mond dient te halen.

Omdat een kunstgebit, veelal in de onderkaak vaak los zit hoor je steeds vaker het klik-gebit als oplossing. Een klik-gebit is een kunstgebit die meestal klikt op implantaten. Dit houdt in dat als u graag een klik-gebit wenst er dus eerst implantaten (kunstwortels) in uw kaak geplaatst zullen worden. Daarna kan hierop het klik-gebit gemaakt worden. Dit klik-gebit zit semi-vast in de mond wat wil zeggen dat deze voor het slapen gaan eruit gehaald dient te worden.

Behandel procedure:

Om een goed passende prothese te maken zult u meerdere keren een bezoek brengen aan onze praktijk. Er worden dan afdrukken gemaakt en na verschillende pas en meetfasen zal de proefprothese gepast worden. Deze proefprothese heeft de door uzelf uitgekozen kleur, vorm en opstelling (bv spleetje tussen de tanden) van de tanden/kiezen. Indien dit voldoet aan uw wensen zal de prothese deifinitief afgemaakt worden.

Na het plaatsen van de nieuwe prothese kunnen er drukplekjes op het tandvlees ontstaan. Blijft u hier niet mee rondlopen, maar bel naar onze praktijk zodat wij dit voor u kunnen corrigeren.

Een nieuw kunstgebit zit mogelijk niet meteen lekker. Vooral in het begin zult u echt moeten wennen aan de nieuwe situatie in uw mond, vnl met praten en eten. Wij adviseren u gedurende de eerste dagen zacht voedsel te nuttigen en lastige klanken extra te oefenen.

Schoonmaken:

  • Zowel het kunstgebit als ook het klik-gebit dient u voor het slapen uit de mond te nemen.
  • Maak het kunst/klik-gebit schoon met een speciale prothese borstel of tandenborstel, maar nooit met tandpasta.
  • U mag het kunst/klik-gebit schoonmaken met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of met water en zeep (afwasmiddel of groene zeep).
  • Bewaar het kunst/klik-gebit in een glas met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of schoon water.
  • Spoel het kunst/klik-gebit goed af onder stromend water voordat u deze weer in de mond plaatst.